Dieta wegetariańska oferuje ogromną różnorodność składników odżywczych z warzyw, owoców, orzechów, nasion, zbóż i roślin strączkowych. Problem pojawia się, gdy opieramy ją na monotonnych, przetworzonych produktach. Kluczem jest urozmaicenie posiłków!
Eliminując mięso lub nabiał, ważne jest, aby znaleźć zdrowe zamienniki. Na przykład, jeśli rezygnujemy z mięsa ze względu na żelazo, możemy sięgnąć po jajka. Brak nabiału można zrekompensować produktami wzbogaconymi w wapń.
Diety roślinne da się odpowiednio skomponować, aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników, szczególnie, jeśli decydujemy się na eliminację mięsa i ryb, a spożywamy nabiał, jaja. Im więcej grup produktów eliminujemy, jak np. w przypadku diet wegańskich, ryzyko niedoborów jest większe, w przypadku diety wegańskiej należy zadbać o suplementację witaminy B12 i dobierać rozważnie produkty.
Jeśli eliminujemy mięso i ryby, warto zadbać o dostarczenie białka z roślin strączkowych, żelazo z warzyw liściastych, a kwasy omega-3 z nasion lnianych lub alg morskich.
Twój komentarz