Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy Cze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:
niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Jakie produkty zawierają duże ilości witaminy C?
acerola,
owoce dzikiej róży,
kiwi,
cytrusy,
owoce jagodowe,
papaja,
ananas,
brokuły,
papryka,
szpinak,
dynia.
Dbajcie o siebie i nie zapominajcie o systematycznej suplementacji witaminowej!
Twój komentarz