Statystyczny rodak zjada 77 g rozmaitych wyrobów wędliniarskich na dobę, choć WHO zaleca, by jeść ich nie więcej niż 50 g. Z drugiej jednak strony specjaliści, także ci tworzący ostatni raport WHO na temat wpływu jedzenia mięsa i wędlin, są zdania, że w niewielkich ilościach produkty te stanowią cenne uzupełnienie zróżnicowanej diety.
Na co więc zwracać uwagę?
Wygląd wędliny
Wędlina nie powinna mieć jednolitego koloru, ponieważ świadczy to o dużym nastrzyknięciu wodą. Jeśli wyraźnie widzimy włókna, czy niewielkie skupiska tłuszczu- najprawdopodobniej mamy do czynienia z wysokiej jakości wędliną.
Skład
Najważniejszą zasadą jest tutaj- im mniej, tym lepiej. Oczywiście skład i użyte mięso jest też zależne od rodzaju wędliny. Najprostsza wędlina powinna zawierać:
Mięso (drobiowe, wieprzowe, wołowe, mieszanka tych mięs)- im więcej mięsa na 100g tym lepiej.
Solanka- w składzie szynki powinno jej być maksymalnie 10%.
Często w wędlinach spotykamy również fosforany- dzięki nim mięso wchłania do 25 % solanki. Taką wędlinę nadal można uznać za wysokiej jakości, ale trzeba na nie uważać, jeśli ktoś ma problem z poziomem wapnia w organizmie, ponieważ fosforany ograniczają przyswajanie wapnia przez organizm.
Co zdecydowanie nie powinnoznaleźć się w dobrej szynce ?
Białko sojowe, błonnik, skrobia roślinna– mają zdolności wchłaniania do 4 litrów wody, więc wędlina zawierająca te substancje w składzie jest wędliną niskiej jakości. Kupując wyrób z tymi składnikami bardzo często płacimy za wodę w nim zawartą, która jest związana z tymi składnikami.
Karageny, gumy roślinne– są to żele roślinne, które poprawiają konsystencję wyrobu. Jeśli zobaczymy je w składzie, możemy być pewni, że do tego produktu dodano dużą ilość solanki, co równocześnie oznacza, że jest to produkt słabej jakości.
Zawartość białka zwierzęcego w szynce powinien wynosić minimum 16%. Jeśli ilość jest mniejsza, mamy do czynienia z wyrobem szynkopodobnym.
UWAGA Wędlinę sklepową możemy spokojnie zastąpić upieczonym domowym schabem lub szynką przygotowaną w szynkowarze.
Twój komentarz