Szpinak to niskokaloryczne zielone warzywo liściaste o wielu dobrych właściwościach. 😊👍
Jakie korzystne właściwości lecznicze szpinaku można wymienić? 🤔🤔
👉 jest on bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, witaminę A, B i C,
👉 może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny,
👉 jest przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt! Aby uzyskać ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany,
👉 wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego, a także niski poziom sodu szpinaku, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in. poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru,
👉 obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii,
👉 substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz
chronią przed chorobą wieńcową,
👉 epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. 🧐🤔‼️
Co ważne....🧐‼️
Szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie są wskazane ❌ w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.
Twój komentarz