Marta Ciapczyńska
Gabinet Premium
10 Sty

Zakwas z buraków

Wyrób pełen zdrowotnych właściwości, źródło wielu witamin i składników mineralnych... Spróbuj koniecznie! 🥄

 

Składniki na 3 słoiki zakwasu:

  • buraki (3 duże sztuki)
  • woda (1,5 litra) 
  • sól (1,5 łyżki)
  • pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)
  • liście laurowe (9 sztuk)
  • ziele angielskie (6 sztuk)
  • czosnek (9 ząbków)
  • koper (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.
  • Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.
  • Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).
  • Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  • Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody.
  • Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami. Smacznego 😊😍

Twój komentarz




POKAŻ
Marta Ciapczyńska - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ