Dziś na obiad w naszym menu : SZYBKO I SMACZNIE - Pizza z szynka, serem, rucolą i oliwkami.
Co nam będzie potrzebne :
Czosnek 1 ząbek (4 g)
Drożdże 0.20 g (0,2 g) -
Mąka żytnia 6 łyżek (72 g)
Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g)
Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g)
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g)
Przyprawa bazylia 1 g (1 g)
Przyprawa kurkuma 1 g (1 g)
Rukola 1 garść (20 g)
Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g)
Sól 1 szczypta (0,25 g) -
Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
Woda pół szklanki (110 g) -
Wartość energetyczna ok. 430 kcal
Przygotowanie
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.
Twój komentarz