Marta Ciapczyńska
Gabinet Premium
09 Luty

DZIEŃ PIZZY !

To już dziś . Długo wyczekowany od początku roku ......

DZIEŃ PIZZY !!!!!

Dla wszystkich smakoszy pizzy tych małych i tych dużych mam przepis na pyszną i zdrową ....

PIZZĘ z szynką i serem z PATELNI

 

Dziś na obiad w naszym menu : SZYBKO I SMACZNIE - Pizza  z szynka, serem, rucolą i oliwkami.

Co nam będzie potrzebne :

Czosnek 1 ząbek (4 g) 
Drożdże 0.20 g (0,2 g) -
Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 
Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 
Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 
Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 
Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 
Rukola 1 garść (20 g) 
Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g) 
Sól 1 szczypta (0,25 g) -
Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
Woda pół szklanki (110 g) -
Wartość energetyczna ok. 430 kcal


Przygotowanie
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Twój komentarz




POKAŻ
Marta Ciapczyńska - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ