Marta Ciapczyńska
Gabinet Premium
15 Sty

DZIEŃ PIKANTNYCH PRZYPRAW - 16 stycznia

Dzień pikantnych przypraw z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi ostrzejszej kuchni. Bez tych fantastycznych przypraw czasem nasze potrawy byłyby mało wyraziste, mdłe lub poprostu nudne .

Pamiętajcie że pikantne przyprawy mają zbawienny wpływ na nasz metabolizm a także na nasze ZDROWIE. 

Tego dnia ma być OSTRO ..... chilli, papryka, pieprz, czosnek , curry , cynamon, kurkuma , chrzan ......Jednym słowem OGIEŃ w KUCHNI.

 

Cynamon-Poprawia trawienie, działa też przeciwbiegunkowo,  wpływa na układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów oraz cholesterol.  Poprzez szereg mechanizmów wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności.

Chili - poprawia krążenie oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Spowalnia także wchłanianie tłuszczu w jelitach, a także wpływa na proces rozkładu węglowodanów regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach, dzięki zawartości kapsaicyny działa przeciwbakteryjnie,

Kurkuma-  Najważniejszym jej składnikiem jest kurkumina – fitozwiązek o właściwościach przeciwutleniających. Ma ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, chroni układ odpornościowy.Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B a także żelaza. Działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm a także poprawia nastrój.

Curry - pod tym słowem kryje się mieszanka przypraw (kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili) Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, poprawia trawienie oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.

Czosnek- (działa bakteriobójczo i antywirusowo). Zawiera olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

Chrzan- Przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, zawiera bardzo dużo witaminy C.

Twój komentarz




POKAŻ
Marta Ciapczyńska - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ