Cynamon-Poprawia trawienie, działa też przeciwbiegunkowo, wpływa na układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów oraz cholesterol. Poprzez szereg mechanizmów wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności.
Chili - poprawia krążenie oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Spowalnia także wchłanianie tłuszczu w jelitach, a także wpływa na proces rozkładu węglowodanów regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach, dzięki zawartości kapsaicyny działa przeciwbakteryjnie,
Kurkuma- Najważniejszym jej składnikiem jest kurkumina – fitozwiązek o właściwościach przeciwutleniających. Ma ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, chroni układ odpornościowy.Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B a także żelaza. Działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm a także poprawia nastrój.
Curry - pod tym słowem kryje się mieszanka przypraw (kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili) Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, poprawia trawienie oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.
Czosnek- (działa bakteriobójczo i antywirusowo). Zawiera olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
Chrzan- Przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, zawiera bardzo dużo witaminy C.
Twój komentarz