Wielkanocna tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi
Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista orkiszowa lub pszenna - 200 g,
jajko - 1 szt,
jogurt naturalny - 2 łyżki,
olej lub oliwa z oliwek- 2 łyżki,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - szczypta
Składniki na farsz:
chrzan tarty - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
jogurt naturalny - 250 g
jajko - 2 szt,
jajka przepiórcze - 1 opakowanie 18 szt.
łosoś wędzony 100 g,
koperek
Przygotowanie:
Wymieszać składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olej i jogurt, doprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy. Wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Jajka gotować we wrzątku 3-4 minuty, a następnie włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki.
Jogurt wymieszać z roztrzepanymi jajkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wylać na podpieczony spód. Rozłożyć przygotowane wcześniej jajka i łososia, posypać posiekanym koperkiem.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Twój komentarz